A mai nap streetfood receptje a Csirke Pad Thai egytál étel!
Ez a recept egy thai szakácstól ered, egyszerű és nagyszerű is. Amilyen hozzávalók kellenek hozzá, megtaláljátok a sima hypermarketek polcain. Ugyan különlegességnek számít a halecet, mégis elérhető a legtöbb Tescoban, vagy Interspárban. Esetleg érdemes lehet körbe nézni a Thani különlegességeket kutatva a Lidl-ben is ahol gyakran találkozunk különböző nemzetek ételeihez szükséges hozzávalókkal, de sok kifejezetten különleges fűszerekre szakosodott bolt is található, illetve interneten is megrendelhetjük ezeket a hozzávalókat! :)
A thai konyhára jellemző az erős, intenzív ízvilágú fűszerezés, ahol az édes, a savanyú, a csípős és a sós ízek jól megférnek egymás mellett. A halszósz egy kedvelt ázsiai fűszer, melynek alapjául érlelt hal szolgál. A barnás, áttetsző, rendkívül erős illatú szósz főként szardellából és hasonló kisebb halakból, sóból, cukorból és vízből, esetleg még osztrigából és garnélából áll. A thai halszósz általában tartalmaz még chilit, citromlevet, rizsecetet, esetleg koriandert, különféle fűszereket. Ha esetleg mégsem találnánk belőle előre elkészítve, ezen fűszerek hozzáadásával tudjuk pótólni ételünkben. Általában így néz ki, hasonló csomagolásban kell keressük ezt:
És akkor jöjjön a recept. A következő hozzávalókra lesz szükségünk az elkészítéshez:
Hozzávalók / 3 adag
- 4 gerezd fokhagyma (összezúzva)
- 1 db chili (thai piros chili felszeletelve)
- 2 ek gyömbér (felaprítva)
- 4 közepes db zöldhagyma (zöld újhagyma)
- 1 db tojás
- 15 dkg bambuszrügy (vagy babcsíra)
- 0.5 dl napraforgó olaj
- 5 dkg kesudió (durvára törve)
- 25 dkg üvegtészta (thai rizstészta - vermicellini-)
Csirke előkészítése
- 35 dkg csirkemell filé
- 2 ek szójaszósz (thai szójaszósz)
Pad Thai szósz elkészítése
- 1 dl csirke alaplé
- 3 ek rizsecet
- 1 fél lime-ból nyert limelé
- 3 ek barna cukor (nádcukor)
- 2 ek Thai halszósz
- 1 ek szójaszósz (thai)
- fekete bors ízlés szerint (frissen őrölve)
Elkészítés:
- A rizstésztát tegyük egy edénybe, és öntsünk rá annyi forró vizet, amennyi ellepi (kb. 1 liter). Hagyjuk állni legalább 5-6 percig, amíg a tészta megpuhul. Ezt követően öblítsük le hideg vízzel, és tegyük félre.
- Wokban vagy acél serpenyőben melegítsünk olajat, közepesen erős lángon. Dobjuk bele a zúzott fokhagymát, a karikára vágott chilit, az aprított gyömbért és a karikázott zöldhagyma felét, majd pirítsuk egy percig.
- Adjuk hozzá a csirkét, pirítsuk 3-4 percig. Közben adjunk hozzá a pad thai szószból 1-2 evőkanállal.
- Falapát segítségével húzzuk az edény falára az összetevőket, üssük középre a tojást, és gyors mozdulatokkal keverjük össze, mint a rántottát. Ezt követően keverjük a többihez, majd adjuk hozzá a tésztát. Újból egy-két kanálnyi pad thai szószt adunk, a tésztát pedig jól forgassuk össze. Ismételjük ezt percenként addig, amíg az összes szósz elfogy, és a tészta egynemű, ragacsos állagot vesz fel (kb. 8-10 perc). Utoljára kóstoljuk meg, ha nem elég sós, még kevés halszósszal javíthatunk rajta.
- Tálaljuk az elkészült tésztát, tetejére szórjunk karikázott zöldhagymát és chilit, babcsírát, valamint zúzott kesudiót vagy mogyorót. Mellé adjunk lime gerezdeket, a savanykás íz fokozásához, akinek szükséges.
Csirke előkészítése
- A csirkemellet csíkozzuk fel.
- Forgassuk bele a szójaszószba, felhasználásig tegyük félre.
Pad Thai szósz elkészítése
- Az összetevőket alaposan keverjük el, ameddig a cukor feloldódik.
- Ajánlatos az édes ízzel kezdenünk, majd a savanyú, és végül a sós íz következik. A sós íz mindenképp a végére maradjon, és ízlés szerint adagolhatjuk fokozatosan is kinek kevesebb, kinek több alapon, ízlés szerint.
- Költség: 1200 Ft
Amit a wokkban főzéshez mindenképp vegyetek figyelembe:
-
csak felhevített, nagyon forró wokkal dolgozzatok
-
minden legyen előkészítve és a kezed ügyében
Jóétvágyat! :)