Ami nem más mint a híres-neves magyar kürtöskalács. Sokunk kedvence, de valamiért mégis kevesen fogunk hozzá otthon, de eljött az idő, elhoztunk Nektek egy egyszerűen, otthon is elkészíthető receptet. Íme:
Mindenek elött szerezzünk be nyársakat, amikre fel tudunk „fűzni” sörösdobozokat (vagy kreatívan használjunk mást helyette). Kilyukasztjuk a tetejét és az alját, mindenhol jól befedjük alufóliával, majd áthúzzuk a nyárson.
Kürtöskalács
Hozzávalók (kb 6 db-ra)
500 g liszt
200 ml meleg tej
3 evőkanál cukor
2 evőkanál élesztő
2 felvert tojás
5 evőkanál olaj (olíva, kukorica)
1/3 teáskanál só
Elkészítés
- Keverjük össze a tejet, cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk állni kb. 5 percig, vagy amíg buborékos nem lesz.
- Egy másik nagy tálban keverjük össze a lisztet a sóval. Ezután tegyünk egy lyukat a közepébe, és adjuk hozzá az olajat, tojásokat és a tejet.
- Jól keverjük össze, és gyúrjuk finoman. Ha a tészta túl ragadós, akkor se tegyünk hozzá több lisztet, helyette inkább néhány csepp olajat adjunk hozzá.
- Pihentetjük 1-2 órán keresztül.
- Ha kész, tegyük nyújtódeszkára, de ne használjunk hozzá itt sem lisztet. Gyúrjuk a tésztát, majd válasszuk külön 6 adagra.
- Vegyük elő az előre elkészített nyársakat, amire tekerjük rá a kinyújtott tésztákat. (1nyárs=1 adag tészta). Ezután kicsit nyomjuk össze a tészta tetejét, és az alját, hogy ne legyen hézagos.
7. Ezután 190-200 °C-ra előmelegített sütőbe forgassuk folyamatosan úgy, hogy a tészta színe mindenhol ugyanolyan legyen. Ha már szép barna szín van, akkor megsült. (még jobb, ha kint az udvarban tűz fölött sütjük)
Kedvünkre ízesítsük!
Lehet akár kókuszba hempergetni,cukorba, dióba, kakaóba, fahéjba, vaníliába stb. Emellett készíthetjük Nutellával is, a közepét egy kés segítségével bekenjük a kürtöskalácsnak, vagy akár fagylalttal is ehetjük. Jó étvágyat hozzá!
(forrás:http://kristygourmet.blogspot.hu/2011/10/kurtos-kalacs-chimney-cake.html?m=1)