Az édesburgonya itthon is gyakori eleme a boltok készletének, ezért aztán szerencsére az ínycsiklandozó recepteket, amiket a világ minden tájáról beszerezhetünk, egyre könnyebben elkészíthetjük. Például sült krumpliként:
Sült krumpli édesburgonyából– 4-6 főre
- Hozzávalók:
- 3 nagy édes burgonya, meghámozva
- 2 ek. bacon zsír (a szósz készítésénél keletkezett zsírból)
- ½ tk. tengeri só
- 1 tk. fokhagymapor
- 1 tk. durva szemű só
Elkészítés:
- Vágjuk fel a krumplit nagyjából egyforma, fél cm-es hasábokra, hogy egyenletesen süljön.
- Áztassuk 45 percig hideg vízben a feldarabolt krumplit. Ez majd kiszedi a krumpliban lévő keményítő nagyját, ami ropogósabb eredményhez vezet.
- Az áztatás után, öblítsük le és tegyük a krumplit egy nagy tálba. Öntsük rá a krumplira az 1-2 evőkanál bacon zsírt és szórjuk meg 1 kiskanál fokhagymaporral és ½ kiskanál tengeri sóval, majd az egészet dolgozzuk el a kezünkkel.
- Fektessünk sütő papírt a tepsire és oszlassuk el rajta a krumplit. Süssük 200 fokon kb. 25 percig, majd 25 perc után forgassuk át a krumplit és tegyük vissza még 10 percig, vagy amíg aranybarnára nem sül és kész is van.
Bacon Jam mártogatós szósz – 1 csészényi
Hozzávalók:
- 2 csomag bacon
- 2 vöröshagyma, vékonyra szeletelve
- ½ csésze balzsamecet
- ½ csésze juharszirup
- 2 tk. tengeri só
Elkészítés:
- Melegítsük fel a sütőt 220 fokra. Tegyük a bacon csíkokat egy peremes sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük 14-16 percig, amíg a bacon ropogós nem lesz. Tegyük félre papírtörölközőre kihűlni, a sütés közben keletkezett zsírt pedig tegyük félre.
- Tegyünk 2 evőkanál zsírt egy nagy serpenyőbe és tartsuk közepes lángon.
- Tegyük a serpenyőbe felszeletelt hagymát és keverjük meg a bacon zsírjában. Ezután hagyjuk ott a közepesen lángon sülni kb. 45-60 percig.
- Amint a hagyma aranybarnára sül, adjuk hozzá a 2 evőkanál balzsamecetet és miután alaposan elkevertük vegyük le kihűlni.
- Tegyük a bacont, hagymát, megmaradt balzsamecetet, juharszirupot és tengeri sót egy konyhai robotgépbe és dolgozzuk el a hozzávalókat a nekünk megfelelő állagúra.
- Tároljuk a szószt lezárt üvegben, hűtőben.
(forrás:http://www.rubiesandradishes.com/2016/11/11/aip-sweet-potato-fries-with-bacon-jam-dipping-sauce/)