Szeretsz enni? Szereted a jó kajákat? Szereted, ha gyorsan hozzá jutsz? Hasonlítunk.

streetfood

A görög Isten!

2017. május 04. - streetfood.chef

Ebben a cikkben most nem csak egy húsimádó kap receptötletet, hanem egy vegán is! Ennek az isteni finom ajándéknak a húsos változatát mi csirkehússal fogjuk Nektek leírni.

Görög csirke gyros tzatziki szósszal (4-6 főre)

Hozzávalók

1 kg bőr nélküli csirkecomb filé

4-6 db pita

Páchoz

3 nagyobb gerezd fokhagyma, morzsolva

3 teáskanál fehérborecet (vagy vörösboros, illetve almaecet)

3 evőkanál citromlé

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

3 evőkanál sima görög joghurt

1 és fél evőkanál szárított oregánó

só (ízlés szerint)

fekete bors (ízlés szerint)

Tzatziki szószhoz

2 db kígyóuborka

1 és ¼ csésze sima görög joghurt

2 teáskanál fehérborecet (vagy vörösboros, illetve almaecet)

1 evőkanál citromlé

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

fél gerezd fokhagyma, morzsolva

só (ízlés szerint)

fekete bors (ízlés szerint)

Salátához

3 db paradicsom, szeletelve

3 db kígyóuborka, kockákra vágva

fél vöröshagyma, apróra vágva

¼ csésze friss petrezselyemlevél

só (ízlés szerint)

bors (ízlés szerint)

Elkészítés

Pác

  1. Keverjük össze egy tálban a szósz hozzávalóit, majd tegyük bele a csirkét úgy, hogy elfedje a szósz. Hagyjuk állni legalább 2 órát, de maximum 24 órát.

Tzatziki

  1. Vágjuk kettő az uborkát hosszában, majd reszeljük le. Ezután nyomjuk össze úgy, hogy kijöjjön belőle a maradék folyadék.
  2. Helyezzük a lereszelt uborkákat egy tálba, majd adjuk hozzá a többi összetevőt, és jól keverjük össze.
  3. Tegyük félre legalább 20 percig.

Saláta

  1. Az összetevőket egy tálban keverjük össze.

Csirke

  1. Melegítsünk kevés olajat egy serpenyőben, majd közepesen lángon melegítsük fel.
  2. Ha elég meleg az olaj, vegyük ki a csirkét a pácból, majd süssük kb 2-3 percig, míg aranybarna nem lesz mindkét oldala.
  3. Ha kész, szedjük ki és hagyjuk egy fóliával letakarva pihenni kb 5 percig.

Gyros

(Ha a csirkecombok nagyok, vágjunk belőle.)

  1. Vegyünk egy felmelegített pitát és tegyük alufóliára.
  2. Helyezzünk a salátából a pita közepére, majd csirkével és a tzatziki szósszal fedjük be.
  3. Tekerjük fel az alufólia segítségével, a végét csavarjuk be az alufóliával, hogy ne kezdjen el kifolyni.

greek-chicken-gyros_680px_3.jpg

 

Vegán gyros (4-6 főre)

70 g csicseriborsó

1 evőkanál fokhagymapor

2 evőkanál taco fűszerkeverék

só, bors (ízlés szerint)

2 teáskanál extra szűz olívaolaj

2 db paradicsom

2-3 csésze saláta

1 db vöröshagyma, apróra vágva

vegán tzatziki szósz

egy maroknyi fekete olajbogyó (ízlés szerint változtatható)

egy maroknyi reszelt kígyóuborka (ízlés szerint változtatható)

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 170-180 fokra.
  2. Jól mossuk át a csicseriborsót, majd szárítsuk meg egy papírtörlőn és tegyük egy edénybe.
  3. Ezután adjuk hozzá az olajat és a fűszereket.
  4. Keverjük őket össze úgy, hogy a csicseriborsót mindenhol bevonják.
  5. Ezután süssük 20 percig.

Gyros

  1. Fogjunk meg egy pitát, és kenjünk rá 2-3 evőkanál vegán tzatziki szószt.
  2. Ezután vegyünk egy nagy kanálnyit a pörkölt csicseriborsóból, majd tegyük a mártás tetejére.
  3. Tegyünk rá salátát, paradicsomot, hagymát, olajbogyót, kígyóuborkát, illetve sót, és borsot.
  4. Tekerjük fel a pitát, majd készen is van. (Az elején akár alufóliára is tehetjük a pitát, hogy majd itt a végén könnyebb legyen feltekerni.)

street-style-vegan-gyros5.jpg

 

 

(források: http://www.recipetineats.com/greek-chicken-gyros-with-tzatziki/, http://neuroticmommy.com/2016/02/02/street-style-vegan-gyros/)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://streetfood-chef.blog.hu/api/trackback/id/tr4712481447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása