Ebben a cikkben most nem csak egy húsimádó kap receptötletet, hanem egy vegán is! Ennek az isteni finom ajándéknak a húsos változatát mi csirkehússal fogjuk Nektek leírni.
Görög csirke gyros tzatziki szósszal (4-6 főre)
Hozzávalók
1 kg bőr nélküli csirkecomb filé
4-6 db pita
Páchoz
3 nagyobb gerezd fokhagyma, morzsolva
3 teáskanál fehérborecet (vagy vörösboros, illetve almaecet)
3 evőkanál citromlé
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 evőkanál sima görög joghurt
1 és fél evőkanál szárított oregánó
só (ízlés szerint)
fekete bors (ízlés szerint)
Tzatziki szószhoz
2 db kígyóuborka
1 és ¼ csésze sima görög joghurt
2 teáskanál fehérborecet (vagy vörösboros, illetve almaecet)
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
fél gerezd fokhagyma, morzsolva
só (ízlés szerint)
fekete bors (ízlés szerint)
Salátához
3 db paradicsom, szeletelve
3 db kígyóuborka, kockákra vágva
fél vöröshagyma, apróra vágva
¼ csésze friss petrezselyemlevél
só (ízlés szerint)
bors (ízlés szerint)
Elkészítés
Pác
- Keverjük össze egy tálban a szósz hozzávalóit, majd tegyük bele a csirkét úgy, hogy elfedje a szósz. Hagyjuk állni legalább 2 órát, de maximum 24 órát.
Tzatziki
- Vágjuk kettő az uborkát hosszában, majd reszeljük le. Ezután nyomjuk össze úgy, hogy kijöjjön belőle a maradék folyadék.
- Helyezzük a lereszelt uborkákat egy tálba, majd adjuk hozzá a többi összetevőt, és jól keverjük össze.
- Tegyük félre legalább 20 percig.
Saláta
- Az összetevőket egy tálban keverjük össze.
Csirke
- Melegítsünk kevés olajat egy serpenyőben, majd közepesen lángon melegítsük fel.
- Ha elég meleg az olaj, vegyük ki a csirkét a pácból, majd süssük kb 2-3 percig, míg aranybarna nem lesz mindkét oldala.
- Ha kész, szedjük ki és hagyjuk egy fóliával letakarva pihenni kb 5 percig.
Gyros
(Ha a csirkecombok nagyok, vágjunk belőle.)
- Vegyünk egy felmelegített pitát és tegyük alufóliára.
- Helyezzünk a salátából a pita közepére, majd csirkével és a tzatziki szósszal fedjük be.
- Tekerjük fel az alufólia segítségével, a végét csavarjuk be az alufóliával, hogy ne kezdjen el kifolyni.
Vegán gyros (4-6 főre)
70 g csicseriborsó
1 evőkanál fokhagymapor
2 evőkanál taco fűszerkeverék
só, bors (ízlés szerint)
2 teáskanál extra szűz olívaolaj
2 db paradicsom
2-3 csésze saláta
1 db vöröshagyma, apróra vágva
vegán tzatziki szósz
egy maroknyi fekete olajbogyó (ízlés szerint változtatható)
egy maroknyi reszelt kígyóuborka (ízlés szerint változtatható)
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 170-180 fokra.
- Jól mossuk át a csicseriborsót, majd szárítsuk meg egy papírtörlőn és tegyük egy edénybe.
- Ezután adjuk hozzá az olajat és a fűszereket.
- Keverjük őket össze úgy, hogy a csicseriborsót mindenhol bevonják.
- Ezután süssük 20 percig.
Gyros
- Fogjunk meg egy pitát, és kenjünk rá 2-3 evőkanál vegán tzatziki szószt.
- Ezután vegyünk egy nagy kanálnyit a pörkölt csicseriborsóból, majd tegyük a mártás tetejére.
- Tegyünk rá salátát, paradicsomot, hagymát, olajbogyót, kígyóuborkát, illetve sót, és borsot.
- Tekerjük fel a pitát, majd készen is van. (Az elején akár alufóliára is tehetjük a pitát, hogy majd itt a végén könnyebb legyen feltekerni.)
(források: http://www.recipetineats.com/greek-chicken-gyros-with-tzatziki/, http://neuroticmommy.com/2016/02/02/street-style-vegan-gyros/)